DKV-agent Waals-Brabant Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550
Hou je spieren gezond met DKV

Blog

Onze tips voor gezonde en sterke spieren

 

Steun, beweging, houding, evenwicht, bloedsomloop: spieren spelen een essentiële rol in het menselijk lichaam. Wat moeten we doen om ze gezond te houden en te versterken? 

Vanaf je kindertijd tot wanneer je volwassen bent, ontwikkelen de spieren zich om dan vervolgens aan dichtheid en kracht te verliezen naarmate we ouder worden.

 Wanneer begint dit verlies van spiermassa? Maar vooral, hoe kun je het best zorg dragen voor je lichaam en de beschermende functie van de spieren blijven behouden? 

In dit artikel maken we de balans op. 

Tips voor gezonde spieren_DKV

Hoe werken onze spieren?

Spieren zijn weefsels, bestaande uit vezels die samentrekken om beweging te produceren[1]. Het menselijk lichaam heeft ongeveer 570 spieren, en ze vervullen allemaal een rol in ons lichaam: ademhaling, spijsvertering, motoriek, warmteregulatie, enz. Om te functioneren hebben spieren koolhydraten, vetten en eiwitten nodig[2].

Spieren doorheen de jaren

  • Bij kinderen

Tijdens de kindertijd groeit de spiermassa snel. De nieuwe motorische vaardigheden die de peuter verwerft (kruipen, stappen, lopen, springen) stimuleren de versterking van de spieren en hun verbinding met het zenuwstelsel. 

Hoe kunnen we de spieren verzorgen tijdens de kindertijd? 

Kinderen moeten bewegen. Vanaf de eerste levensmaanden is het belangrijk om ze vrij te laten bewegen[3], ze niet bloot te stellen aan beeldschermen en ze niet te lang inactief te laten. Tijdens de kindertijd moet lichaamsbeweging worden aangemoedigd. De WHO beveelt een gemiddelde van 60 minuten lichaamsbeweging per dag aan voor kinderen en adolescenten[4]

Maar pas op voor overdaad! Bepaalde sporten die met een hoge intensiteit worden beoefend, kunnen de goede groei van kinderen en adolescenten belemmeren. Dit geldt vooral voor lange(re) duurlopen, intensieve krachttraining, gymnastiek of dans, boksen of meer extreme sporten zoals bergbeklimmen, skiën of kitesurfen. Bij twijfel kun je best advies vragen aan een kinderarts. 

  • Adolescenten en jongvolwassenen

De adolescentie en vroege volwassenheid vormen een cruciale periode in de spierontwikkeling, waarin spiermassa wordt opgebouwd en zich verdeelt over het hele lichaam. Hormonen, voeding en lichaamsbeweging beïnvloeden deze ontwikkeling. 
 

Hoe kunnen we de spieren gezond houden tijdens de adolescentie en jongvolwassenheid?

Spierkracht opbouwen door middel van sport - zowel bij uithouding als krachttraining - is goed voor jongeren, omdat het helpt de botdichtheid te vergroten en blessures te voorkomen[5]. Op voorwaarde natuurlijk dat het om een gezonde activiteit gaat, die gemeten en gemonitord wordt. Een gezonde levensstijl is ook cruciaal: goed eten, voldoende slapen en het vermijden van alcohol en tabak dragen allemaal bij tot gezonde spieren (en een gezond lichaam tout court).  

  • Volwassenen tussen 30 en 40 jaar

Vanaf ons 30e begint onze spiermassa af te nemen. Per tien jaar verliezen we zo’n 8 à 10% van onze spiermassa, en dit percentage neemt toe vanaf de leeftijd van 50 jaar. Tussen 30 en 70 jaar verliezen we dus maar liefst de helft van onze spiermassa en kracht[6]!

Hoe kun je je spieren verzorgen als volwassene? 

Na je 30e is het belangrijk om goed voor je spieren te blijven zorgen om kracht, mobiliteit en je algehele gezondheid te behouden. Het is opnieuw aangeraden - en dit geldt voor elke leeftijd - om regelmatig te bewegen en stress, roken en alcohol te vermijden. Je moet ook evenwichtig eten, en vooral kiezen voor eiwitten, die helpen bij het behoud van spierweefsel en -massa[7]

Om spierverlies te beperken, moet je je richten op krachttraining: squats, push-ups, pull-ups en lunges zijn allemaal oefeningen die je kunt doen om je spieren te onderhouden en blessures te voorkomen[8]. Op voorwaarde natuurlijk dat je ze correct uitvoert, met een warming-up ervoor en een goede houding wanneer je de oefeneningen uitvoert. Deze oefeningen moeten worden gecombineerd met cardiotraining (zwemmen, fietsen, hardlopen, enz.) om je algemene conditie op peil te houden.

  • Volwassenen ouder dan 50

We zeiden het hiervoor al: na je 50 treedt er nóg meer spierafbraak op. Spierversterkende oefeningen kunnen je helpen om zo lang mogelijk in vorm te blijven! 

50+: sarcopenie 

Wordt traplopen, uit je stoel geraken of zware voorwerpen dragen moeilijk? Als je de 50 gepasseerd bent, kan de oorzaak van deze klachten sarcopenie zijn, namelijk een aanzienlijk verlies van spiermassa en -kracht. Aangepaste lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet dat veel proteïnen bevat, kunnen soelaas bieden.   

Hoe zorg je voor je spieren na je 50e?

Zorg ervoor dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet - idealiter drie keer per week - aangepast aan je gezondheidstoestand. Ook hier is krachttraining in combinatie met cardio-oefeningen de ideale combinatie. Kies voor een gevarieerde voeding die rijk is aan voedingsstoffen, vitaminen en proteïnen. Vermijd stress en drink voldoende water (1,5l/dag)!

Meer gemoedsrust met een verzekering ambulante zorgen

Heb je een blessure en moet je naar de kine of osteopaat, of een MRI laten nemen? Ga je langs bij een specialist voor voedingsadvies om spiermassa op te bouwen?  Aandacht besteden aan de gezondheid van je spieren kan duur uitvallen. Daarom raden we je aan om te kiezen voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten. 

Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd! Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Zorgen voor je spieren betekent zorgen voor je algemene gezondheid. Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten: tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71.