DKV-agent Waals-Brabant Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550

Blog

Waarom & wanneer moet je naar een diëtist?

Een diëtist raadplegen kan nodig zijn, maar het kan wel duur uitvallen. Wist je dat je de kosten kunt drukken door een verzekering ambulante zorgen af te sluiten? In dit artikel leggen we je uit waarom zo’n aanvullende verzekering een goed idee is, ongeacht je leeftijd.

Als je dacht dat alleen mensen met overgewicht of obesitas naar de diëtist moeten, dan heb je het mis. Man of vrouw, jong of oud: naar een diëtist gaan is voor iedereen een goed idee. Waarom? Simpelweg omdat onze gezondheid ook afhangt van onze voedingskeuzes en onze eetgewoonten, zeker voor wie aan een chronische ziekte lijdt. Een extra reden om een diëtist te raadplegen? Door de juiste verzekering ambulante zorgen te kiezen, kun je je bezoeken aan de diëtist terugbetaald krijgen.

DKV terugbetaling diëtist

Een diëtist raadplegen: de juiste keuze op elke leeftijd

Studies blijven het aantonen: een evenwichtige voeding is essentieel voor een goede gezondheid[1]. Hippocrates, de vader van de geneeskunde, zou gezegd hebben: "Laat voeding je medicijn zijn". Ook veel chronische ziekten worden beïnvloed door onze eetgewoonten. De meest voor de hand liggende is diabetes type 2. 

Een diëtist raadplegen kan dus nuttig zijn voor iedereen, zowel kinderen als volwassenen. Bij voedselallergieën of -intoleranties spreekt het voor zich dat je voedingsadvies inwint. Maar een diëtist kan ook aangewezen zijn voor eender wie zijn voedingskeuzes wil verbeteren.

Goed om te weten: doorgaans zijn we geneigd om de term ‘dieet’ te associëren met gewichtsverlies. Een diëtist schrijft echter ook therapeutische diëten voor. Deze maken deel uit van een medische behandeling. Het gaat dus niet alleen om de body mass index (BMI).

Enkele cijfers over Belgen en voeding

  • In 2020 had 6,6% van de Belgische bevolking een gekende diabetesdiagnose[2].
  • Slechts iets meer dan 1 op 10 Belgen (12,7%) consumeert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit[3].
  • In België heeft 37,6% van de mannen overgewicht[4].

Arts-voedingsdeskundige, diëtist, …: wat is het verschil?

Er zijn verschillende soorten professionals op het vlak van evenwichtige voeding. Ze hebben echter niet allemaal dezelfde rol en ze zijn ook niet allemaal erkend.

  • De arts-voedingsdeskundige. Dit is een gediplomeerde arts, gespecialiseerd in voeding en gezondheid. Deze dokter is bevoegd om geneesmiddelen voor te schrijven en aanvullende gezondheidsonderzoeken uit te voeren, en is de persoon die moet worden geraadpleegd in geval van een chronische ziekte of voedselallergie.
  • Diëtist is een paramedisch beroep dat je kunt uitoefenen nadat je de (bachelor)opleiding ‘Voedings- en dieetkunde’ gevolgd hebt. Een diëtist werkt zowel met gezonde als zieke mensen. Aan die eerste groep geeft een diëtist advies en tips om een gezonde levensstijl te behouden, hiervoor is geen medisch voorschrift vereist. Wie ziek is, wordt door een diëtist behandeld na doorverwijzing door en op voorschrift van een arts, met voedings- of dieetadvies op maat.
  • Voedingscoach. Dit beroep is niet gereglementeerd, wat betekent dat je het zonder diploma kunt beoefenen. Je kunt dus best voorzichtig zijn en je beperken tot enkele voedingsadviezen.
  • Natuurgeneeskundige. Alternatieve geneeskunde wordt steeds populairder. Veel mensen wenden zich bijvoorbeeld tot een natuurgeneeskundige voor advies bij het kiezen van een ontstekingsremmend dieet. Ook dit beroep is niet gereglementeerd.

Wil je een professional raadplegen? Denk er dan aan dat in België alleen de arts-voedingsdeskundige en de diëtist in aanmerking komen voor terugbetaling door de wettelijke ziekteverzekering.

Wanneer is een bezoek aan een diëtist aangewezen?

  • Als je wilt leren hoe je gezond kunt eten. Het is niet altijd makkelijk om evenwichtig te eten. Het is dan ook normaal dat je de behoefte voelt om hulp te zoeken.
  • Als je gewicht wilt verliezen. Een diëtist raadplegen is essentieel als je overgewicht of obesitas hebt. Ook de kindertijd, zwangerschap en menopauze vereisen specifiek voedingsadvies.
  • Als je diabetes type 2 hebt. In dat geval moet je je laten begeleiden door een diëtist om op je voeding te letten.
  • Als je lijdt aan een chronische nierinsufficiëntie. Deze ziekte vraagt een verandering van levensstijl en eetgewoonten. Je vraagt dan ook best zo snel mogelijk advies.
  • Als je een eetstoornis ontwikkelt. Een diëtist kan mensen met anorexia, boulimie of eetbuien helpen.
  • Als je denkt dat je een voedselintolerantie hebt. De meest voorkomende zijn gluten- en lactose-intolerantie. Om zeker te zijn laat je best verder onderzoek doen.  
  • Als je aanleg hebt voor neurodegeneratieve ziekten. Je diëtist zal je waarschijnlijk adviseren om als voorzorgsmaatregel bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

Preventief handelen: hoe zorg je voor een evenwichtig voedingspatroon?

Gezond eten zonder al te veel inspanning? Het kan! Om een zicht te hebben op je eetgedrag en het onder controle te houden, kun je beginnen met enkele eenvoudige dagelijkse gewoonten. Tip: een voedingsapp kan je hierbij zeker helpen!

Let op: dit voedingsadvies vervangt niet het advies van je dokter-voedingsdeskundige of diëtist.

  • Beperk je zoutinname bij je maaltijden (minder dan 5 g per dag).
  • Eet alles in de aanbevolen hoeveelheden: peulvruchten, granen (bij voorkeur volle/volkoren granen), fruit en groenten.
  • Eet ten minste 400 g fruit en groenten per dag (WHO[5]).
  • Kies altijd onverzadigde vetten boven verzadigde.
  • Eet minder suiker.

Belangrijk: een diëtist raadplegen is goed, maar het is niet het enige. Je gezondheid is gebaseerd op een algemeen evenwicht. Regelmatig sporten is dus ook heel belangrijk. Hardlopen, wandelen, fietsen, … : welke sport kies je?

Hoeveel kost een bezoek aan een diëtist of arts-voedingsdeskundige?

In België varieert de prijs van een consultatie bij een diëtist of dokter-voedingsdeskundige van specialist tot specialist. Voor een eerste sessie, die vrij lang duurt, wordt doorgaans tot € 80 aangerekend. Vervolgsessies kosten gemiddeld € 35.

Sommige mensen hebben een regelmatige opvolging nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen die aan een chronische ziekte lijden. Regelmatige vervolgsessies vormen dus sowieso een financiële investering.

Gelukkig bestaan er oplossingen om de consultaties (gedeeltelijk) terugbetaald te krijgen en zo de kosten te drukken.

Wat dekt de wettelijke ziekteverzekering precies?

Als je een diëtist of arts-voedingsdeskundige raadpleegt, kun je mogelijk een terugbetaling krijgen van het RIZIV. Alles hangt af van je situatie. Of en hoeveel er terugbetaald wordt, hangt onder meer af van het zorgtraject, de leeftijd, de BMI en het voorkeursdieet van de patiënt. 

Als je bijvoorbeeld aan een chronische nierinsufficiëntie[6] lijdt, heb je recht op 2 - 4 sessies van maximaal 30 minuten. Bezoeken en voedingsadviezen die hier niet onder vallen, moet je als patiënt zelf betalen.

Kies voor DKV als je een diëtist moet raadplegen

Kies voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten. Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd!  Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Dit betreft reclame in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van deze producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten : tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie, zorgverzekering en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman.as of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

 

[1] https://www.inserm.fr/dossier/nutrition-et-sante/ 

[2]  https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/niet-overdraagbare-aandoeningen/diabetes

[3] https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/determinanten-van-ge…;

[4] https://educationsante.be/lenquete-de-consommation-alimentaire-en-belgi…

[5] https://www.who.int/fr/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet#:~:tex…).

[6] http://www.zorgtraject.be/NL/Professioneel/Dietist/default.aspx